De wachttijd van het prakttisch rijexamen loopt op tot 7 maanden.

03/05/22

Kandidaten voor het praktisch rijexamen hebben nog nooit zo lang moeten wachten voor ze hun examen kunnen afleggen. Wie vandaag (begin mei) een afspraak probeert in te plannen, moet wachten tot eind november. Dit is een wachttijd van zeven maanden.

De lange wachttijden zijn nog steeds een gevolg van de Corona crisis. De examencentra zijn vijf maanden kwijt geraakt door de lockdowns. Dertigduizend examens moesten worden ingehaald. Deze lange wachttijden verhogen de stress bij het examen, want wie niet slaagt, moet opnieuw drie tot zes maanden wachten voor een nieuwe afspraak. De examencentra geven aan dat de achterstand aangepakt wordt.

Bron: GVA / ATV


40 procent meer rijexamens na achterstand door corona

17/06/21

In 2020 werd er een grote achterstand opgelopen door corona. Deze werd de afgelopen 5 maanden deels weggewerkt. Van januari tot mei werden er 38 procent meer praktijkexamens B afgelegd dan in 2019.

Toch is het nog steeds gemiddeld zes maanden wachten op een afspraak, voor wie nu een praktisch rijexamen wil inplannen. In 2020 konden 35.000 praktijkexamens niet plaatsvinden. Deze achterstand moet ingehaald worden. De geldigheidstermijn van de voorlopige rijbewijzen wordt daarom verlengd tot en met 30 september 2021.

Bron: Het Nieuwsblad


Kwart minder jongeren legt nog autorijexamen af

08/05/21

Het aantal jongeren onder de 30 jaar dat een praktisch rijexamen B aflegt, is op vijf jaar tijd met 28 procent gedaald. Dat zegt Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) op basis van cijfers van Goca, de instantie die verantwoordelijk is voor rijbewijzen in Vlaanderen.

Bron: Het Belang van Limburg


Praktische rijexamens in Alken kunnen niet doorgaan omwille van positieve coronatest examinatoren

30/03/21

Meer dan 50 praktische rijexamens werden afgeblazen. Na coronabesmettingen bij 2 examinatoren ontstond paniek bij de overige 9 examinatoren. Ondanks het feit dat ze zelf negatief testten, en van de arbeidsgeneesheer mochten werken, legden 5 examinatoren het werk neer, en vertrokken ze naar huis. Zij lieten weten dat ze in staking zijn. De christelijke vakbond ACV vraagt om opnieuw alle examencentra te sluiten.

Bron: TV Limburg: Tientallen rijexamens afgeblazen uit angst voor corona in Alken: ACV vraagt sluiting examencentra


Aanpassingen aan de Vlaamse rijopleiding en -examens

06/03/21

Vanaf de zomer gelden er nieuwe regels voor het praktische rijexamen. Deze aanpassingen werden door de Vlaamse regering goedgekeurd:

Bron: De Tijd: Fraude of agressie bij rijexamen kan tot uitsluiting leiden.


Vijf maanden wachttijd voor het praktisch rijexamen.

25/02/21

Door de sluiting van de examencentra tijdens de eerste en de tweede coronagolf, zijn er maandenlange wachttijden ontstaan. Wie vandaag een afspraak maakt voor het praktisch rijexamen kan dit pas eind juli afleggen.

Om deze achterstand in te halen zal het praktijkexamen op de weg met 5 minuten ingekort worden in Wallonië (van 40 minuten naar 35 minuten).

In Vlaanderen werd er nog niets ondernomen om de achterstand weg te werken.

Bron: Nieuwsblad.be: Nu al tot eind juli wachten voor rijexamen: Wallonië kort praktijktest in, Vlaanderen niet.